O nás

TCP – Timber carport je příběh tří společností

Swonia, Deucalion a Nema construction, které v roce 2023 spojil lesník Aleš Erber

Od té doby společnosti spolupracují na vývoji dřevěného carportu, který představuje chytré řešení veřejných parkovišť kombinující trvale obnovitelný materiál – dřevo s instalací fotovoltaiky. Carport v rámci našeho řešení představuje multifunkční řešení s nízkou uhlíkovou stopou s řadou sekundárních přínosů pro uživatele.

Stavba dřevěných carportů

Společně nabízíme stavbu dřevěných carportů — kombinace fotovoltaiky a dřevěných konstrukcí z lepeného dřeva, které můžou složit jako přístřešky pro auta na parkovištích u městských sídlišť, nákupních domů a center, škol, nádraží a letišť či u průmyslových hal.

Dřevěné carporty můžou sloužit jako ochranné stání pro nákladní či zemědělskou techniku. Vlastně se dají umístit všude tam, kde parkují auta či čekají lidé, protože konstrukci v kombinaci s fotovoltaikou lze uzpůsobit i pro vlaková a autobusová nádraží.

Spojené společnosti

ZAKLADATEL

ALEŠ ERBER

Využíváme k tomu jedinou obnovitelnou surovinu – dřevo, které se jednou ze strategických surovin fixující CO2 z atmosféry. Tím přispíváme k adaptaci životního prostředí na klimatickou změnu a udržitelnějším a odolnějším lesům.

„Využití parkovacích ploch pro výrobu elektrické energie pomocí carportů se mi zdá daleko lepší řešení, než stavět fotovoltaiky na zemědělské půdě. Proto jsem přišel s myšlenkou carportů s dřevěnou konstrukcí, díky níž lze využít dřevo z českých lesů. Vedle toho umí naše řešení zachytávat vodu pro zalévání zeleně v okolí nebo jako šedou vodu.“ 

SPOLEČNOST

SWONIA

Jsme česká společnost zaměřující své aktivity na oblast energetiky, obnovitelných zdrojů, zpracování biomasy, dřevařství, exportu a importu, dovozu a distribuci zdravotnických prostředků a zařízení, ekologické zemědělství.

SPOLEČNOST

NEMA CONSTRUCTION

Specializujeme se na velké dřevostavby a konstrukce, jako například průmyslové haly, aquaparky, lávky, mosty, patrové budovy občanské vybavenosti nebo obytné domy.

SPOLEČNOST

DEUCALION

Společnost DEUCALION se specializuje na výstavbu velkých projektů fotovoltaických elektráren. V rámci komplexního energetického řešení nabízí střešní instalaci FVE s carportem (zastřešené FVE parkoviště) v kombinaci s velkokapacitním úložištěm. Jako první v České republice realizovala tento projekt pro společnost Penny Market s.r.o.. První veřejný carport byl postaven nad parkovištěm prodejny Penny Market ve městě Počátky v okrese Pelhřimov. Celkový výkon FVE této prodejny 376 kWp s úložištěm přes 300 kWh, činí prodejnu uhlíkově neutrální.